Doe mee met #Meiplasticvrij
‘MEI PLASTICVRIJ’ is een Vlaams burgerinitiatief getrokken door een handvol geëngageerde vrouwen, die zelf niet perfect plasticvrij leven, maar meer afvalarme alternatieven willen zien. Het opzet is simpel: allemaal samen één maand ons gebruik van wegwerpplastic verminderen.
Niemand is perfect, ook wij en de leveranciers van onze producten niet. Al hebben wij er bewust voor gekozen om met producenten te werken die de impact op het milieu zoveel mogelijk willen reduceren.
Plasticvrij(er) leven, het lijkt bijna onmogelijk als je er op let hoeveel plastic er om je heen gebruikt wordt. We delen je dan ook graag onze tips & tricks om het jou net iets gemakkelijker te maken. De added bonus? Als het gaat om persoonlijke verzorging, kunnen wij je al een héél eind op weg helpen.
Tips & tricks om plasticvrij(er) te leven:
Plasticvrije persoonlijke verzorging
Als het gaat om persoonlijke verzorging, zijn er heel wat zaken waar wij je bij kunnen helpen. Hieronder geven we je graag een overzicht.
Shampoo en andere haarverzorgingsproducten zitten vaak in een plastic fles maar bovendien bevatten heel wat producten ook nog eens microplastics. Een shampoobar van Davines is daarom de perfecte duurzame oplossing. Al lukt het ook Davines nog niet perfect om al hun shampoos in duurzamere vorm aan te bieden. Daarom zijn zij een partnership aangegaan met Plastic Bank en hebben ze in 2021 kunnen voorkomen dat ruim 100 ton plastic afval in de oceaan terecht zou komen. Bovendien hebben ze over de loop van 5 jaar de samenstelling van hun plastic verpakking kunnen wijzigen van 100% nieuw naar slechts een aandeel van 40% waarbij het aandeel gerecyleerd en bio-based plastic steeg tot bijna 60%.
Maar het kan nog beter, want wist je dat het helemaal niet nodig is om je haar dagelijks te wassen? Sla eens een wasbeurt over: goed voor je haar én goed voor het milieu.
Scrubben in de douche? Heerlijk toch. Al zijn de meeste scrubs op de markt overladen met microplastics. Overweeg om de scrub in je product achterwege te laten en een gewone douchegel te combineren met een scrubhandschoen of loofah.
Maar ook je handzeep kan best wel plasticvrij(er). Check even deze van Wellmark: leuke glazen maar vooral herbruikbare en hervulbare verpakking. Bovendien hebben we er ook refills voor beschikbaar. Weliswaar in plastic verpakking, al wordt de hoeveelheid plastic gereduceerd door meerdere refills in één verpakking te voorzien (en je kan hem afsluiten om goed te bewaren).
Wil je ook nog iets met je deodorant en ben je die plastic roller uit de supermarkt beu? Probeer dan deze van Ray. Ze komen in drie geuren maar vooral in een glazen én herbruikbare verpakking. Refill nodig? Ook die hebben we voor je klaar staan.
En hoe hard kan je je ergeren aan de in plastic verpakkingen van je toiletpapier. Probeer die van The Good Roll een keer. Niet enkel worden ze verpakt in papier in plaats van plastic, de rollen zelf zijn gemaakt van 100% gerecycleerd papier én gaan langer mee.
Tot slot kunnen we je voor je persoonlijke verzorging ook nog een tip meegeven voor je mondhygiëne. Kies eens voor een biologisch afbreekbare bamboo tandenborstel in plaats van de plastic versie die je gewoon bent.
Plasticvrij eten en drinken
Natuurlijk ga je al naar de supermarkt met je eigen herbruikbare shopper. Maar we snappen dat je het niet eenvoudig lijkt om nog een stapje verder te gaan.
Zelf bestellen al een tijdje heel wat van onze huishoudelijke aankopen bij Pieter Pot. Zij leveren jouw aankopen ‘verpakkingsvrij’ en rechtstreeks bij je thuis in herbruikbare glazen potten. Al hebben ze ondertussen een wachtlijst. Wil je sneller aan de beurt komen? Als bestaande klant kunnen wij nieuwe klanten laten voorsteken. Stuur ons een berichtje en we regelen het!
Gebruik een bijenwasdoek in plaats van plastic folie om je eten te bewaren en maak je eigen lunch om mee naar het werk te nemen om te vermijden dat je snelle, in plastic voorverpakte lunch gaat halen bij de broodjesbar op de hoek.
Ben je bezig met het maken van die lunch? Gebruik dan een houten snijplank in plaats van zijn plastic tegenhanger. Zo vermijd je ineens dat je kleine plastic restjes in je eten laat terecht komen.
Koop je thee los en gebruik een thee-ei in plaats van de theebuiltjes van je supermarkt thee.
En haal je graag je koffie bij de barista om de hoek? Breng dan je eigen herbruikbare koffiebeker mee. In sommige zaken zal je zelfs korting krijgen. Vermijd ook op het werk die wegwerpbekers en neem gewoon de klassieke stenen mok.
Plasticvrij huishouden
Pfff, wassen en schoonmaken, dat doet niemand graag. Maar ook hier kunnen we je een handje helpen.
Geen zin meer in die lelijke wegwerp plastic afwasmiddelen? Probeer de extra grote glazen fles van Wellmark. Afwasmiddel in de heerlijke geur ‘bamboe’ gepresenteerd in een mooie, heldere, glazen fles van 1 liter met bijhorende zwarte pomp. Afwassen is nog nooit zo leuk geweest!
En natuurlijk ben je het beu om altijd maar met die flessen schoonmaakmiddel uit de supermarkt te zeulen. Of het nu gaat om allesreiniger, de producten voor je badkamer of je vloer. Maar ondertussen zijn er al heel wat merken die spray bottles aanbieden met oplostabletjes. Vullen met water, tabletje er in en klaar is kees. Denk daarbij aan Skosh en Klaeny.
Of gebruik azijn als meest veelzijdige product in je keuken of badkamer.
En baking soda! Combineer die met azijn en je hebt een power cleaner in huis.
Voor je was kan je kiezen voor wasstrips. Dit zijn super geconcentreerde en gedehydrateerde strips zodat er bij het vervoer geen onnodig water over de weg gaat. Kies bijvoorbeeld voor Brauzz of Tru Earth.
Plasticvrij met kinderen
En misschien heb je kinderen, of misschien niet maar er is heus wel iemand in je familie of vriendenkring met kinderen.
Kies voor houten speelgoed in plaats van de plastic tegenhanger. En wil je nog een stapje verder gaan? Dat houten speelgoed is ook tweedehands zéker heel degelijk. Check eens bij je lokale kringloopwinkel.
Maar wist je ook dat het mogelijk is om speelgoed te huren?
En hoe graag knutselen die kinderen. Wist je dat kinderen vaak helemaal geen nood hebben aan aangekocht knutselmateriaal? Gebruik alles wat je in huis hebt en waarvan jij zou denken dat het afval is: kartonnen dozen, verpakkings- en beschermingsmateriaal, … Je zou versteld staan wat ze er allemaal mee kunnen maken.
Leuk (tweedehands of gehuurd) kadootje gevonden? Dan hoef je helemaal geen (in plastic verpakt) kadopapier te kopen. Gebruik oude kranten en versier de verpakking met tekeningen of kleine schilderwerkjes. Duurzaam, creatief en persoonlijk.